Har markedsføring og matlaging noe felles? Ja, det kan smake brent!
Gourmetmat kan være lett å tilberede med gode forberedelser. Det samme gjelder i markedsføring for et godt resultat.
Her i familien spiste vi flere hjemmelagde middager i koronatiden enn noen gang tidligere. Da la jeg merke til en ting. Det var stor forskjell mellom de gangene vi hadde en middagsplan før uken begynte, og andre ganger da vi ikke hadde peiling på hva vi skulle spise fra dag til annen.
Både handelen og spiseopplevelsen var som dag og natt. Med en plan for hånd handlet jeg i butikken etter liste eller bestilte levering hjem i god tid før vi gikk tomme for melk. Da opplevde vi at hele uken gikk «smooooth». Matlaging gikk så lett og middagen smakte deilig! Og så var det andre ganger da vi måtte løpe til butikken kl. 17 fordi vi oppdaget at vi manglet egnede middagsvarianter eller vesentlige ingredienser. Ettermiddagen ble stressende og preget av kaos slik at middagen endte opp brent og smakte deretter.
Hva har det med markedsføring å gjøre, spør dere?
Når jeg åpner Instagram eller Facebook for tiden virker det som om det er kl 17 i lokalbutikken. Det virker som bare et fåtall går gjennom en «handleliste» for å sette sammen en «oppskrift» før annonsering. Det er fullt av «halvferdige» annonser med lite gjennomtenkt tekst og linker som ikke virker. Det står enda verre til med noen av de «nyhetsbrev» jeg får i mailboksen.
Da begynner jeg å tenke på «den brente middagen». Lite gjennomtenkte aktiviteter fører sjelden til noe godt resultat.
Hva skal man gjøre da?
Merkevarestrategi er som en middagsplan for familien; Handleliste er innholdsstrategien; Hvert måltid er det individuelle innholdsstykket dere produserer (annonse, Facebook post, LinkedIn innlegg, nyhetsbrev, osv). Hver komponent i flyten henger sammen, og flyten gir best resultat når sekvensen fra hovedplan til hvert enkelt «måltid» harmonerer.
Hver dag har vi et valg for hvordan vi ønsker å tilnærme oss markedsføring: Strategisk og gjennomtenkt (som gir de beste storiene, kreativ utforming og resultater) eller ikke. Markedsstrategi også digitalstrategi er ikke vanskelig eller krevende. Det trengs bare litt tid og innsats for å få den på plass slik at alle i organisasjonen kan lene seg på en felles plan og forståelse av hva vi ønsker å oppnå med markedsaktivitetene.
Dette kan Astris bistå med!
Tenk hvordan hverdagen deres blir når hele ÅRET er planlagt på forhånd, delt opp i sekvenser som gjenspeiler kundebehov og kundereiser, samt inneholder en «handleliste» for aktiviteter i hver sekvens. Analogien med matlaging blir lett å kjenne igjen for de fleste. Hvorfor hopper så mange bedrifter over denne forberedelsesfasen? Jeg snakker med mange grundere og ledere i mindre bedrifter som alle sammen nikker i anerkjennelse av dette faktum.
De færreste har strategien for digitale aktiviteter skriftlig. Enda færre setter av tid og ressurser til å gå gjennom planen regelmessig og i god tid før de skal sette i gang en kampanje. Samtlige tenker at det er unødvendig og dyrt å bruke et byrå eller konsulenter til å hjelpe dem med dette. De kan gjøre det selv… når de får tid. Tiden får de aldri. Derfor ser vi så mange dårlige annonser på Facebook og det drar ned hele plattformen. Derfor blir nyhetsbrev sjelden lest. Heldigvis er det lett å forandre dette ved å sette opp en plan for effektiv markedsføring som fører til sterkere markedsposisjon og reell omsetningsvekst.
På tide å gjøre det sammen?
Ta kontakt for en uforpliktende prat.